MAJLIS PENGHAYATAN NUZUL AL QURAN

Pada 16 Julai 2014 bersamaan 21 Ramadhan 1435H, SK Taman Putra Perdana 2 telah menganjurkan Majlis Penghayatan  Nuzul Al Quran sebagai salah satu program sempena Ihya' Ramadhan. Majlis Penghayatan Nuzul Al Quran ini diisi dengan ceramah Nuzul Al - Quran oleh Puan Nursaadah binti Din @ Mohamad Nasiruddin. Puan Nursaadah binti Din @ Mohamad Nasiruddin merupakan seorang pensyarah dari Jabatan Kefahaman @ Pemikiran Islam. Ceramah bermula pada pukul 8.00 pagi sehingga 10.00 pagi.

Puan Nursaadah binti Din @ Mohamad Nasiruddin menyampaikan Ceramah Nuzul Al QuranMurid mendengar ceramah yang disampaikan dengan penuh khusyuk.


Murid diminta membuat senaman bebas untuk menyegarkan badan bagi memastikan murid dapat mendengar ceramah dengan khusyuk.

Murid membuat senaman bebas sebelum menyambung ceramah.Puan Nursaadah binti Din @ Mohamad Nasiruddin menyampaikan Ceramah Nuzul Al Quran

Peristiwa Nuzul Al-Quran merupakan peristiwa turunnya ayat al-Qur'an yang pertama kepada Nabi Muhammad s.a.w. hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada hari ini. Peristiwa Nuzul Al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad s.a.w. ketika baginda sedang beribadat di Gua Hira, bersamaan dengan tanggal 6 Ogos 610M. Perkataan "Nuzul" bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa Al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
Ayat al-Quran yang mula-mula diturunkan Allah kepada Nabi Muhammad s.a.w. melalui perantaraan Malaikat Jibril ialah lima ayat pertama daripada Surah Al-Alaq.

Share:

No comments:

PENDAFTARAN TAHUN 1

PENGUMUMAN

SELAMAT DATANG * PENTAKSIRAN SUMATIF 1 12-16 MAC 2018

Total Pageviews

PAUTAN GURU

 
  
  
 

Search This Blog

Powered by Blogger.

Followers

Blog Archive

Recent Posts